Choćby kuchnia lśniła czystością, to możemy mieć wrażenie, że ciągle panuje w niej nieład. Dzieje się tak wtedy, gdy na blatach znajduje się dużo przedmiotów. Ustawiamy je tam, aby zawsze mieć je pod ręką. Jednak, nieświadomie sprawiamy, że taką przestrzeń postrzegamy jako zabałaganioną.
Rozwiązaniem problemu jest odpowiednie zaprojektowanie szafek kuchennych i wolnej przestrzeni tak, by pomieściły wszystkie, bardziej i mniej potrzebne nam przedmioty.
Odpowiednio zorganizowana kuchnia to przede wszystkim taka, która posiada przemyślany trójkąt roboczy – urządzenia takie, jak: kuchenka, zlewozmywak i lodówką muszą być ustawione w odpowiednich odległościach od siebie, aby praca w kuchni była jak najbardziej efektywna. Dopiero po wyznaczeniu im miejsca należy przystąpić do rozplanowywania szafek.
Warto wziąć pod uwagę, które sprzęty najczęściej używamy podczas gotowania i przygotowywania posiłków i przeznaczyć im miejsce tak, by znajdowały się pod ręką. Najlepiej do ich przechowywania sprawdzą się szuflady, które łatwo i szybko otworzyć. Rzeczy rzadziej używane rozplanujmy w szufladach i szafkach położonych dalej oraz tych znajdujących się na najwyższych i najniższych półkach.
Szuflady mogą posiadać różną głębokość, w zależności od przeznaczenia. Czasami nie wiemy do czego wykorzystać te głębokie, Jeśli zamontujemy w nich odpowiednie separatory, zyskamy miejsce do przechowywania produktów, które łatwo mogą się rozsypać. Innym rozwiązaniem mogą być maty antypoślizgowe, które ułatwiają utrzymanie naczyń w odpowiednim miejscu. Zapobiega to ich przesuwaniu się podczas otwierania i zamykania szuflady, To niezwykle praktyczny gadżet.
Niejednej osobie projektującej swoją kuchnię nie lada kłopot sprawiają szafki narożne. To dość problematyczne miejsce, bowiem głębokość takich szafek sprawia, że ciężko się dostać do przedmiotów umieszczonych w głębi. Jednak, można zamontować w nich specjalne szuflady, które umożliwiają w łatwy i szybki sposób wyciągnięcie produktów i sprzętów z wewnątrz.
Kuchnie w mieszkaniach mają zazwyczaj niewielkie wymiary. Nawet jeśli mieszkamy w domu i dysponujemy pomieszczeniem o znacznie większych rozmiarach, z czasem okazuje się, że miejsca w kuchni do przechowywania jest zawsze za mało. Warto wykorzystać każdą dostępną przestrzeń, nawet jeśli jest to kilkanaście centymetrów. Rozwiązaniem w takim przypadku są kosze cargo, które sprawdzą się w każdej luce pomiędzy szafkami i sprzętem AGD.
Odpowiednio przemyślana organizacja kuchennej zabudowy sprawi, że zyskamy miejsce praktyczne i ładne. W szafkach pomieścimy wszystkie naczynia, garnki, produkty i sprzęty, a praca w takiej przestrzeni należała będzie do przyjemności.